Surdeig

Bruk av surdeig var den vanligste måten å bake brød på på Jesu tid. Gjæringen måtte frembringes organisk, forteller Kvanvig.

Sitatet er henta frå eit oppslag i Vårt Land (papirutgåva 20.04.2011), der avisa presenterer den svenske Martin Johansson som er aktuell her i Norge med bakarboka Enklare brød (Samlaget 2011).

Artikkelen begynner slik:

Noe i gjære

Svenskene er for lengst hekta. Nå står norske designere og trendpappaer stolte over surdeigen.

Midt i avisartikkelen finn me dette avsnittet om surdeig i Bibelen:

Selv om surdeig har hatt en oppsving de siste årene – og særlig i Sverige – er fenomenet gammelt. Surdeigsbrød har vært bakt, så vidt man kjenner til, helt tilbake i urtiden. I Bibelen nevnes surdeig flere steder. Ifølge teolog Helge S. Kvanvig har surdeig spesiell betydning for jødene. Deres høytid pesach – “de usyrede brøds høytid” – er knyttet til israelsfolkets hastige utferd fra Egypt. Usyret brød symboliserer oppbrudd, og under høytiden skal man ikke spise surdeig.

Bruk av surdeig var den vanligste måten å bake brød på på Jesu tid. Gjæringen måtte frembringes organisk, forteller Kvanvig.

Jesus bruker surdeig som et bilde på hvordan noe lite kan gjennomsyre noe stort. Kvanvig viser til  en lignelse om at himmelen er lik en surdeig en kvinne la inn i tre mål mel, så alt ble gjennomsyret. Ofte har deigen likevel negativ klang. Det snakkes blant annet om hvordan synd kan gjennomsyre mennesket.

Det finst elles også ei norsk nettside om surdeigsbaking: surdeig.no

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: