Josefus

Josefus var ein jødisk historikar som skreiv for romerske lesarar omtrent samtidig med at NT blei skrive. Bøkene hans gir mykje informasjon om samfunnet der Jesus levde og dei er derfor viktige for alle som vil studera den nytestamentlege historia.

Sjølv brukte eg f eks avsnitt frå Josefus sine skrift då eg arbeidde lokaliseringa av Jesu lidingsveg i Jerusalem. Eg fann verdifull informasjon om dei ulike slotta og borgene i byen og dette kunne også utnyttast i det stoffet eg studerte. F eks dreide det seg om kor Pilatus kan ha opphalde seg då han dømde Jesus.

For første gong har nå ein norsk forskar tatt teologisk doktorgrad på ei avhandling om Josefus. Vårt Land hadde for nokre dagar sidan eit interessant intervju med forskaren Gunnar Haaland. Her er eit utdrag:

Gunnar Haaland legger vekt på at Josefus gir en mengde opplysninger som gjør at bakgrunnen for evangeliene trer tydeligere fram.
– I evangeliene og i Apostlenes Gjerninger treffer vi på geografiske betegnelser, viktige personer og historiske hendelser. Men hvem kan gi oss et kart hvor vi kan avmerke stedsnavnene i Galilea, Samaria og Judea, eller navnet på gater, bassenger, kvartaler og viktige bygninger i Jerusalem? Hvem kan gi oss detaljert informasjon om det turbulente livet til Herodes» familie, rekkefølgen av øversteprester og romerske guvernører? Svaret er: Josefus. Dette er den mest selvsagte verdien av Josefus verk for studiet av NT og tidlig kristendom. Han gir oss bakgrunnsinformasjon, supplerende opplysninger, geografiske og historiske rammeverk og mye mer. For eksempel har arkeologer som jobber med Det andre templets tid har så å si gravd med spade i den ene hånden og Josefus» samlede verker i den andre.
Haaland påpeker at det også finnes flere likheter mellom Josefus og Lukas. Begge skriver det som kan kalles apologetisk historiografi. Dette er tidligere påpekt av forskeren Gregory Sterling. Haaland har spesielt studert forholdet mellom Lukasevangeliet/Apostlenes gjerninger og det siste verket til Josefus; «Mot Apion». (Les heile intervjuet her)

Josefus skreiv på gresk. Store delar av forfattarskapet hans er omsett til norsk. Den jødiske krig er gitt ut på Thorleif Dahls kulturbibliotek og Hermon Forlag og den amerikanske professoren Paul L. Maier si populariserte utgåve Josefus hovedverk er gitt ut på Hermon Forlag. Elles er det mykje stoff om Josefus på nettet, sjå f eks Flavius Josephus Home Page og Wikipedia: Josephus.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.