UNESCO om Tempelplassen

UNESCO har nå (mars 2007) lagt fram rapporten om dei israelske arkeologiske utgravingane ved Tempelplassen i Jerusalem. FN-organisasjonen seier at utgravingane ikkje skadar den viktige historiske staden, men rapporten er likevel negativ til at Israel held fram med arbeidet utan internasjonale observatørar.

Porten til Midt-Østen refererer hovudinnhaldet i rapporten på denne måten (og tar også med nokre kommentarar frå israelsk side):

Utgraving i Gamlebyen skader ikke Tempelplassen
– Israelske utgravinger nær Vestmuren i Jerusalems gamleby gjør ingen skader på det historiske stedet, heter det i en rapport UNESCO publiserte fredag. Dermed avviser FN-organisasjonen anklagene som muslimske og arabiske ledere har rettet mot Israel i forbindelse med arbeidene ved Mugrabi-porten.
Likevel anbefaler FN-organisasjonen at utgravingene blir stanset inntil internasjonale overvåkere er utplassert i Jerusalem, for å kunne følge med videre i utviklingen, skriver Yedioth Aharonoth. Israel har mulighet til å klage på denne anbefalingen, i og med at UNESCOs mandat i saken kun var å inspisere arbeidet, ikke å komme med anbefalinger.
Rapporten understreker at arbeidet nær Mugrabi-porten er tilstrekkelig dokumentert og overvåket, helt på linje med internasjonal profesjonell standard. Kilder i utenriksdepartementet uttrykker at de er særdeles fornøyd med funnene i rapporten, men ikke med konklusjonene.
– Funnene bekrefter Israels påstander om at arbeidet ble utført profesjonelt og at ingenting av arbeidet gjør skade på Tempelmuren. Likevel er konklusjonene som tar til orde for en øyeblikkelig stans i arbeidet upassende, hevder kilden.

Eg har tidlegare skrive om striden omkring utgravingane. UNESCO sin rapport kan lesast i pdf-format her.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.